Spremembe diplomacije v XXI. stoletju - Bučar, Bojko (Teorija in praksa, 2007)
Diplomacija je eden najstarejših poklicev v zgodovini človeštva. Pogosto se poudarjajo primerljivosti nekdanjih in sedanjih funkcij diplomacije in neprimerljivosti nekdanjih in sedanjih sredstev diplomatskega občenja. Ali je temu res tako? Katere so tiste spremembe, ki so rezultat postopnega razvoja in katere spremembe so radikalne in so nastale zaradi revolucionarnih sprememb v človekovi družbi in v mednarodni skupnosti? Ali lahko iz trendov dosedanjega razvoja napovemo pričakovani razvoj v prihodnosti? Če že ne moremo predvideti radikalnih sprememb v prihodnosti, kaj lahko storimo za to, da ublažimo morebitne neprijetne posledice? Z odgovori na ta vprašanja se bomo srečali v prispevku. Še posebno skozi pojave deetatizacije, tehničnega napredka, vloge medijev in spremenjene socialne strukture.
Keywords: Diplomacija; Diplomacy; Male države; Small states; Zunanja politika; Foreign policy; Democratization; Demokratizacija