Spregledani podnaslov - Fock, Ignac (Vestnik za tuje jezike, 2012)
Pričujoči članek je intertekstualna študija Flaubertovega romana Gospa Bovary in njegovega fragmentarnega, postumno izdanega dela Slovar splošno priznanih resnic. Avtor s primeri ponazori tematska sovpadanja in podobnost formulacij ter dokaže prisotnost socioloških, zgodovinskih in literarnih vzorcev, ki so v Slovarju konkretizirani - skorajda teoretsko - kot splošno priznane resnice, v romaneskni obliki pa izgrajujejo "družbeno scenografijo", katere parafraza je tudi podnaslov Gospe Bovary: Značaji s podeželja. Zato opozarja, da Gospa Bovary ni (samo) roman o Emmi Bovary in da zgodbo osmislijo, če ne celo upravičijo, šele poteze omenjenih značajev s podeželja. Pri Flaubertu se konceptualizacija in literarizacija "splošno priznanega" odvijata vzporedno, zato o časovni primarnosti ene ali druge ni mogoče govoriti. Vendar v Gospe Bovary ravno kot družbena scenografija dobi podobo zgoščena satira Slovarja, ki ga avtor vidi kot presek in sintezo pisateljevega opusa, hkrati pa kot komplementarno čtivo k dotičnemu romanu.
Keywords: Flaubert, Gustave, 1821-1880; Gospa Bovary; Madame Bovary; Slovar splošno priznanih resnic; Dictionnaire des idées reçues; francoska književnost; French literature; intertekstualnost; Intertextuality; medbesedilnost