Uveljavljanje zahtevkov iz nelojalne konkurence in kumulacija z zahtevki po ZIL-1 - Seljak, Franc (Pravni letopis, 2015)
Nelojalna konkurenca kot oblika prepovedanega nastopanja na trgu je urejena z določbami ZVK, ki so še ostale v veljavi. Udeleženci na trgu pa se v pravdnih postopkih še vedno pogosto sklicujejo na ta institut kot podlago svojih zahtevkov. Tožniki navedeno podlago zelo pogosto kombinirajo z zahtevki v povezavi s kršitvami pravic, ki so urejene v okviru ZIL-1. Verjetno je razlog v primerljivosti zahtevkov na podlagi 26. člena ZVK in na podlagi 121. člena ZIL-1. Za zavarovanje položaja, ki je ogrožen zaradi nepoštenega nastopanja posameznega udeleženca na trgu, so na voljo tako ukrepi v obliki začasnih odredb sodišča kot tudi ukrepi inšpekcijskih organov, pri čemer pa je inšpekcijskemu organu omogočeno, da poseže v ta razmerja že ob predpostavki, da je vložena tožba zaradi nelojalne konkurence. Zato se zastavlja vprašanje, ali je tako nizek prag dopustnosti takšnih posegov skladen z Ustavo.
Keywords: industrijska lastnina; nelojalna konkurenca; pravna ureditev; sodna praksa