Cultural scripts and the speech act of opinions in Irish English - Gąsior, Weronika (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Dosedanje raziskave na področju pragmatike so se omejevale na zgolj nekaj ilokucijskih dejanj, na primer na prošnje ali zahteve, opravičila in poklone, medtem ko so mnenja v obstoječi literaturi slabše zastopana. V članku so predstavljeni rezultati študije mnenj v irski angleščini, ki je bila izvedena v mednarodnem okolju irsko-poljske interakcije. Za razliko od tradicionalnejšega pristopa k raziskavam realizacije govornih dejanj je tu za analizo mnenj uporabljena teorija kulturnih skriptov. Skozi primerjavo irskih in poljskih formul za izražanje mnenj ter sociopragmatičnih stališč do tega govornega dejanja se pokaže razlika med kulturama pri kulturnih skriptih za mnenja. Poleg že dokumentirane poljske odkritosti v mnenjih razkriva študija tudi racionalni pristop k predstavljanju dobrih argumentov za podporo lastnih trditev nasproti drugim udeležencem. Ko gre za irski skript za mnenja, se ugotovitve ujemajo s predhodnimi klasifikacijami mnenj v avstralski angleščini in tako v tem oziru kažejo na določeno stopnjo variacijske uniformnosti med angleško govorečimi kulturami.
Keywords: irska angleščina; izražanje mnenja; kulturni skripti; medkulturna pragmatika; poljščina