Svež pogled na javni prostor: nov leksikon za projektiranje - Robbins, Edward (Urbani izziv, 2008)
V razpravi o pomenu in obliki dobro načrtovanih javnih odprtih prostorov je zelo pomembno, da javni odprti prostor in njegove vplive na družbo natančno opredelimo. Zdajšnje opredelitve večinoma temeljijo na preveč vzrokih; zanje so značilni protislovja in nejasnosti. Enako neprijetno - zlasti za projektante - je tudi dejstvo, da opredelitve javnega prostora ponujajo zelo malo smernic za oblikovanje uspešnih javnih prostorov. Avtor tega prispevka preučuje te opredelitve in vprašanja, ki se oblikujejo ob njih. Na podlagi ugotovitev meni, da potrebujemo za področje javnih prostorov nov leksikon, in predlaga nekaj gesel. Tak leksikon bi omogočil konstruktivnejšo in širšo razpravo o tem, kaj določa prostor in njegove politične oziroma prostorske posledice. Leksikon pa bi poleg tega ponudil tudi boljše smernice in poglobil znanje o načrtovanju družbenih prostorov.
Keywords: javni prostor; mesta; prostorsko urejanje; raba tal; urbana sociologija; urbani prostor; zemljišča