Okoljska globalizacija, nosilnost okolja in gospodarski razvoj - Plut, Dušan (Naše gospodarstvo, 2008)
Zaradi povečevanja svetovnega prebivalstva in porabe naravnih virov na prebivalca je onesnaženost okolja konec 20. stoletja postala planetarno razširjena. V posameznih primerih materialna dejavnost človeštva presega globalno nosilnost okolja, želen dvig materialnega blagostanja spremlja izčrpavanje virov okolja in slabšanje kakovosti okolja. Geografski prostor je dobil novo, ekosistemsko dimenzijo, ki jo mora v obseg in način delovanja vgraditi tudi gospodarstvo. Večplastno pojmovani nosilnosti planeta se mora svetovno gospodarstvo, kot ena od sestavin globalnega okolja, prilagoditi.
Keywords: natural environment; okolje; ecology; ekologija; globalizacija; globalization; svetovno gospodarstvo; ekonomski razvoj; onesnaževanje okolja; trajnostni razvoj; sustainable development; sonaravni razvoj