Analiza občutljivosti toplotne obdelave jekel - Batista, Milan (Strojniški vestnik, 2000)
Prispevek obravnava matematični model toplotne obdelave podevtektoidnih ogljikovih jekel. Pri izračunu zaostalih napetosti, ki so posledica faznih premen in temperaturnih sprememb sta v modelu upoštevana tako kinetika faznih prehodov kakor termoplasto-plastične konstitutivne enačbe. Izdelani računalniški program je bil preverjen na že objavljenih rezultatih. Z uporabo analize občutljivosti je ocenjena napaka v izračunih zaostalih napetostih na temelju ocenjenih napak podatkov o lastnostih materiala.
Keywords: obdelave jekel; obdelave toplotne; analize občutljivosti; modeli matematični; toplotna obdelava; matematični modeli; jekla