Uporaba programa Dual SPHysics za 3D simulacije porušitve vodnega stolpca - primerjava računskih časov procesorjev in grafične kartice - Novak, Gorazd (Acta hydrotechnica, 2017)
Na področju računalniške dinamike tekočin se ob uveljavljenih metodah in modelih čedalje več pozornosti namenja metodi hidrodinamike zglajenih delcev SPH (angl. smoothed particle hydrodynamics). Za razliko od Eulerjevih metod, kjer simulacija toka temelji na numerični mreži, je SPH brezmrežna Lagrangeova metoda, ki tok simulira z delci in je zato primernejša za obravnavo tistih vrst toka s prosto gladino, kjer nastopajo izrazite spremembe gladin in hitrosti. Med najbolj značilnimi primeri uporabe SPH so simulacije porušitev vodnega stolpca in simulacije rušenja valov ob obali. Z uporabo najnovejše različice odprtokodnega programa Dual SPHysics, ki združuje C++ in paralelno računsko arhitekturo CUDA, so bili razpoložljivi standardni primeri izračunani z uporabo običajnega in zmogljivejšega procesorja (CPU) ter nato še z uporabo zmogljive grafične kartice (GPU). Primerjava trajanja izračunov je pokazala, da se računi z uporabo GPU izvedejo v povprečju do 70-krat hitreje kot na običajnem CPU in do 8-krat hitreje kot na zmogljivejšem CPU. Za ponazoritev uporabnosti metode SPH so bili izračunani dodatni primeri tridimenzionalne simulacije porušitve vodnega stolpca in obtekanja dolvodno ležečega objekta. S spreminjanjem vhodnih datotek obstoječih testnih primerov je možno simulirati širok nabor hidrodinamičnih problemov, pri katerih nastopa izrazito spreminjanje gladine.