IQ otroka - skrb staršev - Rajović, Ranko (knjige, 2024)
Predšolsko obdobje je pomembno za razvoj otroka, saj se po raziskavah nevroznanosti v tem obdobju najintenzivneje tvorijo nevronske povezave v možganih, ki oblikujejo otrokov kognitivni razvoj. Prav zato je pomembno, kako starši preživljamo čas s svojim otrokom, s katerimi dejavnostmi otroci spoznavajo svet okrog sebe, katere zgodbe navdihujejo otrokovo domišljijo in ali otrokom dopustimo svobodo, da se sami spopadajo z dolgčasom in tako krepijo svojo ustvarjalnost in kreativnost. Druga knjiga zdravnika, strokovnjaka na področju izobraževanja ter predavatelja dr. Ranka Rajoviča IQ otroka – skrb staršev izhaja iz spoznanj, da otroci miselno kompleksne dejavnosti izvajajo uspešno in z navdušenjem, če jih oblikujemo kot igro in jih postavimo v primerno okolje. Stimulativno okolje, kot so na primer gozd, park, igrišče, so neskončen vir povezovanja, odkrivanja, razmišljanja in improvizacije. Knjiga staršem in vzgojiteljem ponuja koristne nasvete za razvoj otrokovih sposobnosti. Povezuje jih na način, ki hkrati stimulira senzomotoričen in kognitivni razvoj otroka, ponuja predloge vaj za razvoj motorike in asociativnega razmišljanja, igre s simboli, ugankarske zgodbe, pesmice za učenje tujih jezikov … Zbrane naloge in dejavnosti so preizkusili številni navdušeni malčki, njihov odziv pa kaže, da otroški možgani hrepenijo po znanju in da otroci vselej znova občutijo srečo, ko se naučijo nekaj novega. Zapomnimo si: učenje je za otroka pravi vir sreče.
Keywords: inteligenčni kvocient; Inteligentnost; nadarjenost; NTC učenje; Otroci; Priročniki; program NTC; Učenje; zvočne knjige