Avoiding a ‘Digital 7 October’ - Pavel, Tal (Sodobni vojaški izzivi, 2024)
Palestinska militantna skupina Hamas je 7. oktobra 2023 začela obsežno skupno ofenzivo proti Izraelu. Hkrati s kinetičnimi napadi so različni povzročitelji kibernetskih groženj, ki jih pripisujejo Hamasu, Hezbolahu, Iranu in Rusiji, sprožili kibernetske napade na izraelske informacijske sisteme v komercialnem, industrijskem in vladnem sektorju. Ta prispevek analizira te kibernetske napade in izraelske protiukrepe na področju kibernetske varnosti. Čeprav je Izrael sicer vzdržal napad kibernetskega napadalca »digitalni 7. oktober«, ključne ugotovitve kažejo na to, da lahko tovrstni napadi znatno vplivajo na različne institucije in jim povzročijo škodo ter da je treba tako v Izraelu kot po svetu temeljito spremeniti opredelitev kibernetske obrambe in odpornosti, zlasti kar zadeva civilno družbo in infrastrukturo.
Keywords: cyber security; Hamas; hibridno bojevanje; hybrid warfare; kibernetska varnost; Kibernetski terorizem; Vojna v Gazi (2023-....)