MERCATOR-KONDITOR GRADI OB KOPRSKI CESTI Veliko in še več tort Na gradbišLu obrata za izdebvo slašSc ob Kopersld cesti je vrvelo. Skupina delavcev SCT TOZD Gradnje je zaključe-vala opaž, drugim je dvigalo pomagalo postavljati gradbeni oder, buMožer je kopal na debelem nasipu jarek ob ozna-čeni črti... opazovali smo lahko hitenje, ki naj bi proizvo-dnim in upravnim delavcem MERCATOR - KONDITOR omogoaio ob koncu 1984. oziroma v začetku leta 1985 preselitev v skupne prostore. Z direktorjem delovne organizacije za proizvodnjo peci-va in slaščic Mercator Konditor Urošem Grosom smo navezali pogovor o tej naložbi in vseh spremljajočih akci-jah. »Sedanja prostorska razbitosl na obrate na Čopovi, v Gradišču. na Bohoričevi ter na Zaloški cesti ter upravo na Oražnovi bi našo specializirano delovno organizacijo prav gotovo privedla v naslednjih letih do gospodarskega zao-stajanja. Prostori so za proizvodnjo neprimerni. v njih pa je tudi že iztrošena oprema. Zato smo se morali odločiti za večplastni rez v našem nadaljnjem razvoju. Tega bomo lahko izpeljali le v novih, skupnih prostorih.« V čem se kaže vaša posebnost in proizvodna specializa-cija? »Letos bomo naredili 12,5 milijona kosov periva in slaščic. Polovica bo pekovskih, polovica pa slaščičarskih izdelkov. Kljub tej veliki številki pa je pri nas mogoče skoraj čez noč zamenjati v okviru dejavnosti izdelke in cele programe. Specializacija pa bo še izraziteje nastopila v novi tovarni. V podvojeni proizvodnji bodo prevladovale sla-ščice. Opredelimo najprej prostorsko pridobitev. »Sedaj imamo 1.200 kvadratnih metrov proizvodnih po-vršin. V novi zgradbi bo 3.500 kvadratnih metrov površin. Prvi projekt je predvideval celo 10.000 kvadratov. Zgrad-ba bo postavljena in oblikovana tako, da bo omogočala uvedbo najsodobnejše tehnologije. V njej bo zaposlenih pri slaščičarskem in delno pekovskem delu od 75 do 80 ljudi. Po predračunih bo stal objekt 130 milijonov dinar-jev.« Bodo v njem novi stroji? »Odločili smo se za novo opremo. Zanjo smo predvideli 103 milijone dinarjev.« Celotna investicija bo znašala 254 milijona din. Od kje denar zanjo? »Ljubljanska banka je dala 74 milijonov dinarjev kredi-ta. 60 milijonov smo imeli sami, ostalo pa so združena sredstva SOZD Mercator« Omenili ste spremembo razmerja med pecivom oziroma pekovskimi tzdelki in slaščicami. Bo to zahtevalo več zna-nja od sedanjih pekov? »V sodelovanju z gostinskim šolskim centrom na Poljan-ski cesti smo pripravili daljši tečaj, na katerem smo peke usposobili tudi za slasčičarska dela.« S pripravami na gradnjo ste pričeli 1981. leta (projekti), z delom pa naj bi pričeli v novih prostorih v začetku 1985. leta. S kakšnimi občutki spremlja kolektiv to pridobitev in selitev? »Če povem moje občutke, moram reči, da bomo veseli, ker se bomo otresli razdrobljenosti in neprimernih prosto-rov. Vsako selitev pa seveda spremljajo določeni pomisle-ki, saj zahteva kar precej sprememb pri organizaciji življe-nja.« Kaj pa je še zanimivega pri tej gradnji? »Zemljišče je pripravljeno tako kot za avtocesto Ljublja-na-Vrhnika. Za peko bomo uporabljali zemeljski plin, ki je precej drag. Da ne bi metali skozi okno energije, smo se odločili, da bomo zajemali dimne pline, jih ponovno uporabili in tako prihranili do 30 odstotkov pristnega goriva« STANE JESENOVEC * Ker so se pri MERCATOR - Konditorju odločUi x» montažno gradajo, ki jo izvaja SCT TOZD Gndnje, Je seveda ta posnetek že zgodorinski. 2. septembra so pričeli z gradbenimi deli na nasipu, priiakujejo pa, da se bodo v 3,500 kvadratnih metror veUko tovarno preselili v začetku 1985. leta.