Vpliv izbranih testov moči na rezultat teka na 60 m pri mlajših atletih - Kreft, Robi (Šport (Ljubljana), 2017)
Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv nekaterih testov moči na rezultat teka na 60 m pri mlajših atletih, starih od 9 do 13 let. V vzorcu testirancev je bilo zajetih 57 mlajših atletov. Vsi mlajši atleti so vključeni v sistematični trenažni proces v svojih atletskih klubih. V vzorec prediktorskih spremenljivk so bilo vključeni naslednji testi moči: skok v daljino z mesta, troskok z mesta, vertikalni skok z nasprotnim gibanjem in pet zaporednih vertikalnih skokov čez ovire. Glede na rezultate regresijske analize pri kategoriji mladih atletov U12 obstaja signifikantna multipla povezanost med tekom na 60 m in setom prediktorjev moči (R = .86). Statistično značilen individualni prediktor je le skok v daljino z mesta. Pri kategoriji mladih atletov U14 obstaja prav tako signifikantna multipla povezanost teka na 60 m s testi moči (R = 0.85). Vendar ne moremo ugotoviti nobene individualne značilne povezave testa moči z rezultatom sprinta na 60 m. Blizu statistične značilnosti se nahaja test sonožni vertikalni skoki čez 5 ovir.
Keywords: athletics; atletika; mlajši atleti; moč; sport; sprint 60m; strength; šport; tek na 60 m; younger athletes