Pravna ureditev zaprtih sistemov za distribucijo zemeljskega plina - Tomažič, Luka Martin (Podjetje in delo, 2021)
Zaprti sistemi za distribucijo zemeljskega plina so specifični. To so izločeni distribucijski sistemi, namenjeni distribuciji zemeljskega plina na geografsko zaokroženem industrijskem ali poslovnem območju ali območju za skupne storitve. Avtorja opravita prvo podrobnejšo analizo normativne ureditve tovrstnih sistemov. Pri tem obravnavata ureditev na ravni Evropske unije, vključno s prakso Sodišča EU, in tudi domače regulativne ter nomotehnične rešitve. Opravita kratek primerjalni pregled nacionalnih ureditev zaprtih sistemov znotraj in tudi zunaj Evropske unije. Poudarita svoja pričakovanja do potencialnega prihodnjega normativnega urejanja ožjega področja, tudi glede na predlog Zakona o oskrbi s plini.
Keywords: closed distribution systems; distribucija; distribution; dostop do omrežja; energy law; natural gas; net-work access; pravo energetike; zaprti distribucijski sistemi; zemeljski plin