Načrtno razvijanje digitalnih kompetenc pri učencih 4. razreda - Bajželj, Andrej (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek obravnava razvoj digitalnih kompetenc: 3.1 Razvoj digitalnih vsebin, 2.2 Deljenje z uporabo digitalnih vsebin in 4.1 Skrb za varnost naprav pri učencih 4. razreda z medpredmetnim povezovanjem slovenskega jezika in likovne umetnosti. Cilj prispevka zajema prikaz podrobnega poteka učnih enot medpredmetnega povezovanja z vpeljavo digitalnih kompetenc. Raziskava temelji na študiji primera, kjer so analizirane učne enote digitalnega poučevanja pri izdelavi voščilnic v Wordu in predstavitev v PowerPointu. Podatki so bili zbrani z opazovanjem, analizo učenčevih izdelkov in refleksijo. Rezultati kažejo, da praktično usmerjeno učenje povečuje motivacijo, razvija tehnične spretnosti ter krepi kritično vrednotenje digitalnih vsebin. Pojavili so se izzivi pri prijavi v MS Teams in tipkanju besedila, kar nakazuje potrebo po dodatnem usmerjanju. Prispevek poudarja pomen celostnega razvijanja digitalnih kompetenc in strokovnega usposabljanja učiteljev. Predlaga nadaljnje raziskave o dolgoročnem vplivu digitalnega poučevanja in razvoju didaktičnih modelov za učinkovitejše vključevanje IKT v pouk.
Keywords: deljenje z uporabo digitalnih vsebin; digital content development; Digitalna pismenost; interdisciplinary integration; medpredmetno povezovanje; Osnovnošolsko izobraževanje; protecting devices; razvoj digitalnih vsebin; sharing using digital technologies; skrb za varnost naprav