Spreminjanje mineralne sestave zasipne mešanice iz elektrofiltrskega pepela in industrijskih odpadkov pri hidrataciji in strjevanju - Dobnikar, Meta (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Za potrebe raziskav uporabnosti elektrofiltrskega pepela in odpadnih produktov za zasipavanje jamskih objektov je bila pripravljena zasipna mešanica elektrofiltrskega pepela TE Šoštanj, produkta odžveplevanja TE Šoštanj - sadre ter odpadnega emajla TGO Gorenje Velenje. Dodana sta bila hidratizirano apno Zagorje in bentonit IBECO S-80. Z rentgensko difrakcijo smo spremljali mineralno sestavo zasipne mešanice po reakciji z vodo v časovnih intervalih od nekaj ur do 225 dni. Ugotovili smo, da v zasipni mešanici po enem dnevu začne nastajati mineral ettringit, katerega vsebnost narašča in se ustali po šestdesetih dneh. Sočasno se v zasipni mešanici znižuje vsebnost sadre, portlandita in glinenih mineralov.
Keywords: elektrofiltrski pepel; odpadni materiali; mineralna sestava