Analiza razkrojenega smrekovega lesa zaščitenega z biocidnim proizvodom CCB po 14 letih izpostavitve na prostem - Humar, Miha (Les (Ljubljana), 2021)
Les na prostem je izpostavljen delovanju abiotskih in biotskih dejavnikov. Če hočemo njihovo delovanje upočasniti, moramo les zaščititi. V preteklosti je bil biocidni proizvod na osnovi bakrovih, kromovih in borovih spojin (CCB) ena najpomembnejših rešitev za zaščito lesa v ostrih pogojih izpostavitve. Kljub temu, da se CCB v EU praktično ne uporablja več, lahko služi kot referenca za vrednotenje novih biocidnih proizvodov. Na terenskem polju Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete že 14 let poteka poskus v realnih pogojih, kjer so impregnirani vzorci izpostavljeni vremenskim vplivom v skladu z dvoslojnim testom. Pri zaščitenem lesu pogosto opažamo, da les propade hitreje kot je pričakovano. V okviru tega prispevka želimo na podlagi analize razkrojenega s CCB impregniranega lesa s terenskega polja Oddelka za lesarstvo ugotoviti, zakaj je prišlo do prezgodnjega razkroja. Rezultati kažejo, da ustrezno življenjsko dobo zagotavljata ustrezna retencija in penetracija aktivnih učinkovin v les.
Keywords: CCB; decay; impregnacija; impregnation; les; lesne glive; razkroj; wood; wood inhabiting fungi; wood protection; zaščita lesa