Travmatski izpahi kolena - Macura, Marko (Medicinski razgledi, 2006)
Izpah kolenskega sklepa po poškodbi zaradi pogosto poškodovane podkolenske arterije in peronealnega živca sodi med nujna stanja. Poleg tega je za uspešenfunkcionalni rezultat zdravIjenja pomembna rekonstrukcija poškodovanih vezi, meniskusov in poškodb hrustanca. Pogosta poškodba peronealnega živca je približno v polovici primerov trajna. Čeprav so nevarnosti in posledice poškodbe znane, pa je predvsem zaradi neprepoznavanja in neustrezne obravnave teh poškodb, tako po svetu kot pri nas, še vedno velik odstotek nadkolenskih odstranitev uda in kronična nestabilnost ali omejena gibljivost sklepa. Čimprejšnja poprava vseh poškodovanih kolenskih vezi in sklepne ovojnice, po možnosti hkrati s popravo podkolenske arterije in spremljajočih ven, se je ob ustrezni pooperacijski rehabilitaciji pokazala za najboljšo metodo zdravljenja, s katero se izognemo nestabilnosti ali rigidnosti kolena in dosežemo največjo funkcionalnost sklepa.
Keywords: diagnostika; koleno; poškodbe; izpah; anatomija