Laparoskopska kolektomija - Breznikar, Brane (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča V članku je prikazan pregled opravjenih laparoskopskih posegov pr ibolnikih z boleznimi debelega črevesa v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Bolniki in metode Od leta 1999 do 2005 smo opravili 71 laparoskopskih posegov pri bolnikih z boleznijo debelega črevesa, in to: segmentne resekcije, desne in leve hemikolektomije, nizke sprednje resekcije, totalno kolektomijo, rektopeksije, pogreznitve in nastavitve anuses pretra, adheziolize itd. Od tehje bilo 36 (51%) bolnikov z malignomom na debelem črevesu. Rezultati Pri 11bolnikih smo se odločili za preklop v klasičen operativni poseg, pri 9 bolnikih so nastali zapleti: 3 dehiscence, 2 ileusa, rektovaginalna fistula, peritonitis, intraabdominalni absces in stenoza debelega črevesa. Zaključki Prednosti laparoskopskega zdravljenja bolnikov z benignimi in malignimi boleznimi debelega črevesa v primerjavi s klasično, odprto operativno metodo so: hitrejše pooperativno okrevanje, manj bolečin in krajša hospitalizacija. Slabosti so: višja cena, dalj časq tqtjajoč poseg in več zapletov v učni dobi.
Keywords: Colectomy; Colonic Diseases; Colonic Neoplasms; črevesne bolezni; debelo črevo; Debelo črevo, bolezni; Debelo črevo, novotvorbe; Kolektomija; Laparoscopy; Laparoskopija; laparoskopska kirurgija; Surgery; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid