Vpliv konstrukcijskih parametrov na dobo trajanja zračne vzmeti - Bešter, Tomaž (visokošolska dela, 2020)
V doktorskem delu je predstavljena analiza vpliva konstrukcijskih parametrov na dobo trajanja zračne vzmeti. Nekateri obravnavani konstrukcijski parametri so lastnosti same vzmeti (kot korda, razmerje premerov), medtem ko so drugi lastnosti podvozja (dolžina ročice, ekscentričnost vzmeti, ekscentričnost ročice, naklon). S pomočjo Taguchijevih metod je bil analiziran vpliv šestih konstrukcijskih parametrov in treh povezav med izbranimi parametri. Doba trajanja pri pomiku vzmeti plusminus50mm je bila uporabljena kot kvalitativni kriterij v Taguchijevi analizi. Za izračun dobe trajanja smo uporabili Wöhlerjeve krivulje iz predhodnih raziskav in amplitude napetosti, ki smo jih izračunali z metodo končnih elementov. Model končnih elementov je bil preverjen s tremi preizkusi, kjer smo merili premer vzmeti in tlak v mehu med enim obremenitvenim ciklom. Razlike med izmerjenimi in izračunanimi veličinami so bile relativno majhne, zato je bil model končnih elementov uporabljen za izračun amplitude napetosti potrebne za določitev dobe trajanja. Z analizo variance smo dokazali, da imata razmerje premerov in ekscentričnost ročice bistven vpliv na dobo trajanja. Analiza interakcij med parametri je pokazala močno interakcijo med razmerjem premera in kotom korda medtem ko ostale obravnavane interakcije niso imele bistvenega vpliva. Oba parametra, ki sta odvisna od same vzmeti imata bistven vpliv na dobo trajanja. Razmerje premerov ima neposreden vpliv na dobo trajanja, medtem ko ima kot korda vpliv na dobo trajanja posredno preko interakcije z razmerjem premerov. Od parametrov povezanih z geometrijo podvozja, ima zgolj ekscentričnost ročice znaten vpliv na dobo trajanja.
Keywords: air spring; composite materials; Disertacije; dissertations; fatigue; finite element method; kompozitni materiali; metoda končnih elementov; Trajanje; utrujanje; Zračne vzmeti