216 - S košenim ogljem vodo čistili. Znano je, de ima oglje moč v sebi, skaženo , malo pridno in elo smerdljivo vodo tako popraviti, de je za pijačo dobra. Ogije ima pa tudi moč v sebi, vodi apnjene soli in veči del solnatih obstanjkov odtegniti. To poslednjo moč je iznajdel v oglji slavni kemikar Pa jen v letu 1822, ki je pa tudi izvedil, de to moč ima le ko seno oglje ali spodi um (oglje iz živinskih kosti). Ce apnato vodo v kakšni posodi zmešaš s štupo košeniga oglja, in to zmes dobro pretreseš, in ko je nekoliko stala, skozi pert precediš, boš dobil vodo brez vsih lastnost, ki jih sicer apno ima — vse je košeno oglje na-se potegnilo. To moč košeniga oglja, apnate soli vodi odtegniti, je skusil glasovitni Francozki kemikar Girardin pri novih vodnjakih (štirnah), ktere večkrat dolgo časa tako nevkuano vodo dajejo 5 de ni za piti. Kadar nove vodnjake napravljajo, jih večidel na dnu zadelajo z apnjeno malto in s cementarn, in zid krog in krog napravijo iz apnjeniga kamnja ali pa iz kremena , ki ga z apnam ali s cementarn zadelajo ali pa z vodostanovitnim apnam (hvdraulischen Kalk) pre-vlečejo. Voda v štirnah se tako po časi napije apnatih soli; in ni za domačo rabo. Ce se tudi cela štirna enkrat vse te vode sprazne, ne pomaga to veliko, ker se je vdrugič kmalo napije. Gosp. Girardin je svetoval 24 funtov v štupo zmletiga košeniga oglja v štirno vreči — in lej! v malo dneh ni bilo ne duha več od apnja! Pozneji skušnje so pokazale, de prava mera, koliko se ima košeniga oglja v takšne nove štirne djati, je: na 100 funtov vode 3 funte košeniga oglja v štupo zmletiga. Na ravno to vižo in z majhnimi stroški sije že več kmetov pomagalo, kterih štirne so zavoljo bližnje gnojnice slabo, smerdljivo ali clo gnjilečo vodo dajale! Kmečki gospodarji ! ki imate za-se in za svojo živino slabo vodo , poskusite to, in ne boste se kesali. De terda apnjena voda. v kteri se ne da sočivje skuhati ali mjilo (žajfa) raztopiti, tudi želodcu ne tekne, vsak lahko previdi. »S koš eni m ogljem se pa da vse to odverniti. Oglje sploh je nar veči sovražnik smradu in gnjilobe , ki ju berž zatare. Meso , ki je že gnjiti začelo , so ribali z ogljeno štupo — in preč je bil smrad!