Generation of local symmetry-preserving operations on polyhedra - Goetschalckx, Pieter (Ars mathematica contemporanea, 2020)
Vpeljemo novo, praktično in splošnejšo definicijo operacij na poliedrih, ki ohranjajo njihovo lokalno simetrijo. Te operacije lahko uporabimo na poljubnih vloženih grafih, pri čemer dobimo vložene grafe z isto ali bogatejšo simetrijo. Z nekaj dodatnimi zahtevami lahko zagotovimo njihovo povezanost, kot npr. takrat, kadar hočemo raziskovati samo poliedre. S pomočjo nekaj osnovnih struktur in nabora 10-ih razširitev lahko generiramo vse možne operacije, ki ohranjajo lokalno simetrijo, do izomorfizma natančno.
Keywords: chamber systems; graph theory; poliedri; polyhedra; simetrija; sistemi komor; symmetry; teorija grafov