Sistem e-ARH.si - Hajtnik, Tatjana (Moderna arhivistika, 2023)
Digitalni prostorski podatki predstavljajo pomemben del arhivskega gradiva. Zato je bila ena izmed nalog projekta razvoja Slovenskega elektronskega arhiva e-ARH.si raziskati, kako (s katerimi programskimi orodji in metodami) je moč te podatke prevzeti od ustvarjalcev, katere standarde ali formate je treba pri tem upoštevati in kako nato te podatke prikazovati končnemu uporabniku na njemu razumljiv in čimbolj enostaven način. V članku so avtorji najprej proučili primarne in sekundarne vire s področja prostorskih podatkov in izvedli analizo obstoječih informacijskih rešitev ter na podlagi tega vzpostavili informacijsko okolje in proces prevzema, hrambe ter prikazovanja digitalnih prostorskih podatkov. V naslednji fazi so izvedli dva pilotna prevzema z namenom preizkusa postavljene rešitve. Vse pridobljene rezultate so sintetizirali ter analizirali in ocenili z namenom ugotavljanja, kako učinkovita in ustrezna je postavljena rešitev. Rezultat članka je vzpostavljen sistem, sestavljen iz informacijske infrastrukture in procesa za upravljanje arhivskih prostorskih podatkov, ki omogoča prevzem, shranjevanje, upravljanje in prikazovanje prostorskih podatkov. Podatkovno-storitveni nivo infrastrukture nadgrajujeta še aplikativni rešitvi, ki zainteresirani javnosti omogočata vpogled, in sicer »Spletni tematski prostorski pregledovalnik« in »Metapodatkovni sistem slovenske javne arhivske službe«.
Keywords: archival records in digital form; arhivsko gradivo v digitalni obliki; digital spatial data; digitalni prostorski podatki; e-ARH.si system; metadata viewer; metapodatkovni sistem; prostorski pregledovalnik; sistem e-ARH.si; Slovenian electronic archives; slovenski elektronski arhiv; spatial data viewer