Reflective mimesis and ethics of the cross in the mimetic theory of René Girard: towards an inclusive humanism - Ekpunobi, Anthony (visokošolska dela, 2020)
V skladu z antropološko interpretacijo križanja Jezusa Kristusa (angl. Event of the Cross), ki jo je podal René Girard, križ predstavlja zgodovinski trenutek, ko se razodene nepravičnost mehanizma grešnega kozla, ki je obvladoval prvotno družbo (angl. primitive society). V mimetični teoriji Renéja Girarda je mimetična želja nezavedna, nehotena in neobvladljiva gonilna sila človeških dejanj. Girard je v posnemanju Kristusa (angl. Imitation of Christ) - to je v odvrnitvi od volje do moči - našel odgovor na pojav žrtvovanja grešnega kozla (angl. Scapegoating). Vendar pa je posnemanje Kristusa rešitev, ki ni v skladu z mimetično teorijo. Ta Girardov kristološki odgovor (= posnemanje Kristusa) na antropološko krizo ne omogoča dogodka križa razložiti kot racionalno dejanje. Nasprotno, refleksivna mimesis, ki jo dogodek križa sugerira, govori v prid racionalne razlage dogodka križa in ne kliče po religiozni razlagi. Naša teza utemeljuje refleksivno mimesis, in sicer kot etično razpoloženje, kot paradigmo in referenčno točko družbene integracije.
Keywords: alertness; čuječnost; Interdividual psychology; interdividuality; interdividualna psihologija; interdividualnost; memetic desire; mimesis; mimetic theory; mimetična teorija; mimetična želja; misrecognition; nezavedno; pharmakon; prepoznanje; recognition; reflection; reflective mimesis; refleksija; refleksivna mimesis; sebstvo želje; self of desire; tacit knowing; tiho védenje; triangular desire; trikotna želja; unconscious; zmotno prepoznanje