Registri kostnega mozga in registri popkovnične krvi doma in po svetu - Tonejc, Mihael (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. V svetu uporaba popkovnične krvi za zdravljenje rakavih bolezni krvi in krvotvornih organov s presaditvijo hitro narašča. Večje potrebe po popkovnični krvi so omogočile razvoj bank popkovnične krvi, ki jo zbirajo in shranjujejo. Zaključki. Podatki o HLA tipizaciji enot popkovnične krvi pa se zbirajo in hranijo v posebnih nacionalnih registrih. Mednarodno so dostopni v svetovnem registru dajalcev kostnega mozga Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW)in v fundaciji NETCORD. Slednja poskuša globalno, na svetovni ravni, poenotiti povpraševanje in ponudbo popkovnične krvi ter zagotoviti za to potrebne minimalne staudarde. V Sloveniji banke popkovnične krvi še nimamo, vendar je potreba po njej vse večja. Dostop do popkovnične krvi, ki je na razpolago v svetu, omogoča register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnihcelic (NDKMC) Slovenija Donor (SD). V Sloveniji, natančneje v Ljubljani, smo prvo enoto popkovnične krvi presadili leta 2004.
Keywords: Blood Banks; Bone Marrow Transplantation; darovalci; Fetal Blood; Hematopoetska matična celica, presaditev; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; kostni mozeg; Kostni mozeg, presaditev; Krvne banke; krvne bolezni; Plodova kri; popkovnična kri; rak (medicina); register; Registri; Registries; therapy; Tissue Donors; Tkivodajalci; zdravljenje