Iatrogeni spinalni epiduralni absces - Bunc, Gorazd (Zdravniški vestnik, 2011)
Uporaba epiduralne anestezije in analgezije je postala v zadnjem času pomembna možnost za zdravljenje akutne in kronične bolečine. Kljub prednostim so opisani številni zapleti, povezani z njeno uporabo. Eden izmed najnevarnejših je spinalni epiduralni absces. Opisan je klinični primer bolnika, ki so mu zaradi mišično-kostne bolečine po operaciji pljučnega raka v zgornji del torakalnega spinalnega kanala vstavili epiduralni kateter. Leto dni po posegu se je razvil epiduralni spinalni absces, ki je povzročil paraplegijo spodnjih udov. Po dekompresivni laminektomiji z odstranitvijo abscesa ni prišlo do nevrološkega izboljšanja. Bolnik je mesec dni po operaciji umrl zaradi pljučnice in napredovanja osnovne bolezni.
Keywords: absces; analgezija; epiduralna anestezija; hrbtenjača; zapleti