List št. 13. Gospodarske skušnje. (Poskusanje mleka (MilchprobeJ. Znano je sploh, da, posebno po velicih mestih, nespošteni prodajavci mleko pogostama z vodo ali drugimi rečmi mešajo, Zvediti torej, ali je mleku voda primešana, se ena kaplja mleka na noht palca kane. Ostane kaplja vkup in visoka, je mleko čisto; ako se razteče u več kapljic, je mleko z vodo zmešano. To skušnjo zabraniti, zmešajo pa zopet mleko velikrat s tanjko kuhano štirko, s kuhanim in precejenim ovsenim pšenam, in enakimi rečmi. Pa tudi ta goljufija se da lahko spoznati. Namešaj sum-ljivimu mleku malo kapljic raztopljeniga j oda (Jod-auflosung), in goljufno pokvarjeno mleko bode na enkrat modro (plavo) postalo. Jod se dobi v apoteki« (Meso hraniti'). Prav dober pomoček, meso in druge reči, ktere lahko gnjijejo, delj časa ohraniti, je tisti novo iznajdeni mok, kterimu se kreo-sot pravi. Nekoliko kapljic tega moka se med 1 bokal vode zmeša; u to vodo se meso pomoči. Po takim se dolgo časa popolnoma dobro in zdravo ohrani. (Krompir hraniti). Po nar novejših skušnjah se da krompir dolgo hraniti, ako se u kleti ali hramu ena lega oglja napravi, na to pa krompir nasuje. Tukej tudi ne izraste. Tako nasut krompir se dober in tečen skoz celo zimo do pomladi ohrani in še tako dolgo, dokler noviga ni.