Reproductive and growth performances of four rabbit genotypes - Kermauner, Ajda (Acta agriculturae Slovenica, 2009)
Primerjali smo uspešnost osemenitve, verjetnost izločitve samice po osemenitvi, telesno maso samic in mladičev ter velikost in maso gnezda v skupinah kuncev različnih genotipov. Formirali smo 4 skupine: 30 samic SIKA materne linije (linija A) smo osemenili s samci iste linije (skupina A x A), 23 samic SIKA očetovske linije (linija C) s samci iste linije (skupina C x C), 30 samic linije A s samci linije C (skupina A x C) in 30 samic linije s samci kalifornijske pasme (skupina A x Cal). Mladiče smo individualno tehtali tedensko od rojstva do odstavitve (na 35. dan starosti). Pri uspešnosti osemenitve, verjetnosti izločitve samic in velikosti gnezda od kotitve do odstavitve se heteozis ni pojavil, prav tako tudi ni bilo razlik med A x C in A x Cal skupino v večini proučevanih lastnosti. Izjema je bilo število mrtvorojenih mladičev v gnezdu, ki je bilo pri A x C skupini višje kot pri Ax A in A x Cal skupini. Kunci v skupini A x C so bili statistično značilno težji od skupine A x A pri vseh detajlih od rojstva do odstavitve, od skupine C x C pa pri tehtanjih od rojstva do 21. dne strosti. Mladiči v skupini A x C so bili težji tudi od skupine A x Cal pri vseh tehtanjih.
Keywords: slv; kunci; genotipi; reprodukcija; plodnost; rast; selekcija