Ultrasonographic and classical risk factors of carotid atherosclerosis in patients with type-2 diabetes mellitus - Šantl-Letonja, Marija (Acta medico-biotechnica, 2013)
Namen: V raziskavi smo želeli ugotoviti prevalenco biokemičnih in kliničnih dejavnikov tveganja ter razširjenost ateroskleroze karotidnih arterij pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 (SBT2). Metode: V prospektivno presečno študijo smo vključili 289 bolnikov s SBT2 in 157 zdravih preiskovancev. Anamnestične in klinične podatke smo zajeli z enotnim vprašalnikom. Vrednosti celokupnega holesterola, LDL in HDL holesterola, trigliceridov, glukoze, fibrinogena ter visokoobčutljivega C-reaktivnega proteina (CRP) smo določili s standardnimi biokemijskimi postopki. Aterosklerozo karotidnih arterij smo ocenili z ultrazvokom in opredelili debelino intime in medije, tip plakov ter seštevek plakov.
Keywords: carotid atherosclerosis; diabetes mellitus; karotidna ateroskleroza; markers of atherosclerosis; metabolni sindrom; sladkorna bolezen