Lazar Brankov and the Yugoslav communist emigrants in Hungary (1948-49) - Vukman, Péter (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2014)
Skupnosti tako imenovanih informbirojevskih izseljencev (ibeovci) so bile ustanovljene v Sovjetski zvezi in njenih vzhodnoevropskih satelitih od leta 1948 naprej kot del sovjetskojugoslovanskega konflikta. Lazar Brankov je prvi na Madžarskem prevzel aktivno vlogo pri organiziranju izseljenske skupnosti in vodil njene politične dejavnosti. Članek se nanaša na kratko obdobje med oktobrom 1948 in junijem 1949, ko je bil Brankov vodja ibeovskih izseljencev na Madžarskem. Natančna analiza arhivskih virov kaže, da se je izselil prostovoljno in z védenjem madžarskega in sovjetskega partijskega vodstva. Takoj je prevzel aktivno vlogo pri političnih dejavnostih izseljencev. Na prelomu 1948-1949 so izseljenci oblikovali le majhno skupnosti na Madžarskem. Njihova vsakdanja življenja so temeljila na kolektivistični morali, nadzorovali pa so jih agenti madžarske tajne policije. Aretacija Brankova v juniju 1949 je imela dramatičen in razdiralen vpliv na življenje izseljencev.
Keywords: Brankov, Lazar, 1912-2011; Sovjetska zveza; Yugoslavia; Jugoslavija; mednarodni konflikti; Informbiro; Informbiro period; emigracija; politični emigranti; madžarsko-jugoslovanski odnosi; 1948-1949; politična zgodovina