Changing faces of Slovenia - Vobič, Igor (Javnost (Ljubljana), 2014)
Študija nakazuje, da so se politični, ekonomski in družbeni obrazi Slovenije bistveno spremenili v polovici desetletja krize. Medtem ko je zmožnost državljanov, da vplivajo na pomembne politične odločitve, okrnjena tako na nacionalni kot nadnacionalni ravni, nestabilnost postaja endemična, družbena solidarnost pa izginja. S kvantitativno in kvalitativno analizo vsebine študija proučuje, kakšno je bilo medijsko sporočanje o razvijajoči se krizi v obdobju 2008-2013 glede na dinamiko med strukturo in delovanjem, kot tudi skozi na ključne slovenske in mednarodne značilnosti in obrise krize. Študija kaže, da so slovenski novičarji in mediji komaj služili kot povezovalna sila in skupni forum za vključujočo in odprto razpravo. Rezultati analize kvantitativne vsebine namreč kažejo, da je novinarstvo poročalo o "vzrokih" krize tako, da jo je prikazovalo kot nekaj povsem naključnega, medtem ko so novinarji le redko pokazali na možnost njene sistemske narave. Podobno so bile "rešitve" pretežno predstavljene znotraj prevladujočih paradigem ali skozi neoliberalno prizmo, ki so jo prevzemali predvsem nosilci politične in ekonomske moči. Kvalitativna analiza vsebine, ki proučuje, kako so slovenski mediji posredovali odločilne prelome in ključne trenutke razvijajoče se krize, razkriva, da so se novinarji pretežno usmerjali na dogodke, poenostavljene primerjave in naturalizacijo uveljavljene delitve moči na nacionalnih kot tudi na mednarodnih ravneh.
Keywords: Slovenia; Slovenija; ekonomska kriza; ekonomski položaj; družbene razmere; mass media; množični mediji; informiranje