Zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi v (pred)kazenskem postopku - Klun, Gregor (Pravni letopis, 2019)
Začasno zavarovanje v (pred)kazenskem postopku je stična točka kazenskega in civilnega (procesnega) prava, saj omogoča zavarovanje kazenske terjatve (odvzem premoženjske koristi) in civilne terjatve (premoženjskopravni zahtevek). Kljub različnemu izvoru sta obe terjatvi usmerjeni v vzpostavitev stanja pred kaznivim dejanjem, v njuni konkurenci pa ima prednost civilna terjatev, zato se ureditev zavarovanja v (pred)kazenskem postopku precej opira na pravila civilnega zavarovanja. Po drugi strani je kazensko zavarovanje mogoče le, če je zavarovana terjatev povezana s kaznivim dejanjem, zato vsaj za del njenega temelja veljajo pravila za odločanje o krivdi. Ta povezanost načenja številna problematična vprašanja, na katera zakonsko besedilo ne daje jasnih odgovorov (npr.smiselna uporaba zakonov, dokazno breme in dokazni standard, domneva nedolžnosti, pravica do izjave) in ki jih je zato treba reševati z ustrezno razlago. Cilj prispevka je opozoriti na nekatere sporne položaje, osvetliti
Keywords: civilno pravo; claim for indemnification; criminal procedure; interim measure; kazensko pravo; predkazenski postopek; pre-trial procedure; seizure of proceeds; temporary securing