A new approach to rebates after Intel case - Fišer Šobot, Sandra (Lexonomica, 2018)
Čeprav so na področju zlorab prevladujočega položaja vroče razprave nekaj običajnega, je vendarle primer Intel povzročil neobičajen plaz komentarjev in razprav. V letu 2009 je Komisija EU kaznovala podjetje Intel z 1,06 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja z dodeljevanjem ekskluzivnih rabatov. To odločitev Komisije EU je Splošno sodišča v letu 2014 potrdilo. V letu 2017 pa je Sodišče EU odločbo razveljavilo in zadevo vrnilo Splošnemu sodišča, da preuči argumente podjetja Intel v zvezi z omejevanjem konkurence. Ta dolgo pričakovana odločba Sodišča EU je do sedaj ena najpomembnejših odločb, ki obravnava ekskluzivne rabate v okviru 102. člena PDEU. V zvezi s tem prispevek obravnava relevantna vprašanja in podaja zaključke, prav tako pa avtorica skuša oceniti verjetne učinke in vpliv te odločbe Sodišča EU.
Keywords: cene; Evropska unija; nelojalna konkurenca; pravna ureditev; zloraba; znižanje