Recycling of jute wastes using pulpzyme enzyme - Mohajershojaei, Khashayar (Materiali in tehnologije, 2014)
V članku je prikazana encimska obdelava odpadkov jute z uporabo pulpzima. Kot model so bili uporabljeni odpadki jute pri strojni izdelavi preprog. Ocenjen je bil učinek več parametrov, kot so koncentracija encima, pH in čas za postopek recikliranja. Optimalna koncentracija encima, čas reakcije in pH pri recikliranju odpadkov jute so bili 1,5 %, 2 h in 8. Rezultati so pokazali, da je encimski postopek z uporabo pulpzima učinkovita metoda za hidrolizo celuloznih verig, skrajšanje celuloznih vlaken jute in zmanjšanje njene ponovne navlaženosti. Dobljeni produkti iz encimskega postopka z uporabo pulpzima so zaradi njihove dolžine od 0 mm do 4 mm primerni za izdelavo papirja.
Keywords: postopek recikliranja; recycling process; juta; jute; pulpzim; pulpzyme; cellulosic fibres; celulozna vlakna; hidroliza; hydrolyse