Uvod v branje Cankarjevih romanov - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2025)
Branje desetih romanov Ivana Cankarja lahko olajšamo in poglobimo s poznavanjem pomembnih kategorij, ki sem jih analizirala v svoji študiji: nedokončna prebranost, individualizem in samota, podoba genija, filozofske in estetske prvine Cankarjeve romaneskne poetike. Povezanost individualizma in samote odkrije v Cankarjevih romanih (najbolj zgoščeno v Tujcih, Novem življenju in Milanu in Mileni) posebno različico, imenovano plemeniti individualizem, ki se v večini romanov preplete tudi z zahtevo po enakopravnosti in vnosu avtobiografskih prvin. Te so prisotne v vseh Cankarjevih romanih; največji delež pa je zaznamoval romane Tujci, Na klancu, Hiša Marije Pomočnice, Novo življenje, v katerih je nepremagljiva samota modernega človeka mestoma povezana tudi s podobo genija. Analizirane kategorije so izvirno ubesedene z različnimi filozofskimi in estetskimi prvinami: platonski dialog, zračnost filozofske-ga sistema, scenarizacija, lirizacija, esejizacija, satira in ironija. V avtorjevih romanih ne gre samo za širok razpon osrednjih tem, univerzalnih še danes, ampak tudi za slogovno nezamejenost in večpomensko stilizacijo, ki omogoča vedno nova branja.
Keywords: aesthetic elements; Cankar, Ivan; estetske prvine; filozofske prvine; image of genius; individualism; individualizem; nedokončna prebranost; novels; philosophical elements; podoba genija; romani; samota; Slovene literature; Slovene writers; slovenska književnost; slovenski pisatelji; solitude; unfinished reading