predmeti, kateri pridejo z bolnikom v dotiko, se morajo takoj po vpovabi dobro razkužiti in sicer trdi predmeti naj se prekuhajo, perilo in obleka naj se pa položi pred pranjem za več ur v razkuževalno tekočino. Ker se nahajajo povzročitelji griže v človeškem blatu, je treba vedno blato pr6d izlivom v stranišču dobro razkužiti na ta način, da se mu primeša apnena voda ali pa kaka druga močna razkuževalna raztopina. Bolnikova soba se mora vedno snažiti in večkrat izmiti vsi predmeti v njej z razkuževalno tekočino. Istotako je treba stranišče vedno snažiti in izmivati z razkuževalno tekočino. V stranišče naj se vlije vsak dan par škafov apnene vode. Osobito stanovalcem okužene hiše se mora priporočati, da uživajo samo prekuhana jedila in ako nimajo popolnoma neoporečene vode na razpolago, da pijejo samo prekuhano vodo. Kadar bolnik ozdravi, se morajo vsi predmeti, kateri so prišli z njim v dotiko, bolniška soba in stranišče še enkrat dobro razkužiti. Razkuževalno snovi si pripravimo na sledeči način: 1. Apnena voda. En del živega apna se zmeša s štirimi deli vode. 2. Karbolova ali lizolova voda. Na en liter vode se dobro zmeša 50 gramov lizola ali karbola. Zdravstveni odsek za Slovenijo in Istro v Ljubljani, dne 26. avgusta 1920. #•¦••¦............•......•"¦¦*...............¦"......•¦¦••¦ I Griža in kako se je obvarujemo, j ¦ • ¦ ¦ •„.....................¦¦¦•¦¦¦.............................: Griža je nalezljiva bolezen, katero povzro-čujejo bakterije. Pojavi se največkrat z bolečinami v trebuhu in močno drisko. Človeški odpadki ao pričetkom brez vsakih izvanrednih primesi, črez nekaj dni sp pa pojavi v odpadkih sluzasta tvarina, katera postane ali takoj ali čez nekaj dni več ali manj pomešana s krvjo. Vzrok sluze in krvi v blatu so obširna ulijesa v debelem črevesu. Driska trpi skoro do dva tedna; bolnik mora iti dnevno 20 do 40krat na stran. Pri griži je v prvi vrsti potrebno, da se bolniku uredi hrana. Uživati mora samo tekočo hrano, katera donaša njegovemu telesu dovolj moči. To so : krepke juhe, lahko moč-nata jedila, kakao, čokolada. Varovati se mora pa vseh težkih jedil in pijač, katera Vsebujejo kislino, sadja in vseh močnih dišav; tudi jajca niso priporočljiva. Kot pijačo naj se daje bolnikom lahke čaje z malo količino konjaka. Na trebuh naj se jim poklade tople obkladke. V vsakem slučaju naj se pa pokliče k bolniku zdravnik, . kateri bo najbolje vedel razsoditi, kako in s čim se ga mora hraniti in lečiti. Ker je griža nalezljiva bolezen, je pa v prvi vrsti potrebno, da se vsakdo obvaruje okuženja s povzročevalci griže. V to svrho se priporoča vsakemu sledeče: Vsakdo mora paziti na kolikor mogočo osebno snago. Osobito naj si vsakdo, vsaj predno začne jesti, dobro umije roke, istotako naj se umivajo rnke redno, ko se pride iz stranišča. Varovati se moramo tudi na ta način, da ne vživamo nobenih jedil, na katerih se drži povzročitelj griže. V prvi vrsti je omeniti tukaj sadje in salata. Nikdo naj ne zahaja v take hiše, kjer se nahaja kak bolnik, ki trpi za grižo, kajti vsako tako hišo se mora smatrati celo za okuženo. Ako pa kdo oboli za grižo, se ga mora takoj izolirati tako, da ne more nihče priti z njim v dotiku, kakor samo oseba, katera mu streže. Da tudi ta oseba ne oboli, mora ista z največjo skrbnostjo paziti na to, da ima vedno snažne roke in snažno obleko. Predno zapusti bolniško sobo, si mora roke dobro v razkuževalni tekočini umiti in sleči vrhno obleko, v kateri streže bolniku- Vsi