List 53. Gospodarske skušnje. * Rogovje izvrsten gnoj. Iz rogovja napravljajo obrtniki glavnike in druge reči, pri tem se nabere dokaj odpadkov; ravno tako se dobiva mnogo te tva-rine v kovačijah, kjer se podkujejo konji. Ti odpadki ' rogovja morajo biti prav drobno razrezani, da se lahke je raz kroj č. To posebno pospešuje, če jih razsekamo, pokrijemo z zemljo in polijemo z gnojnico. Posebno tekne ta gnojilna tvarina želji, vohrotu (verzotam) in špargeljem. Najlepši špargelj dobiva se, če se mu gnoji - 8 tem gnojem. Jeseni (pred zimo) se potrosi vže nekoliko razkrojeno rogovje po špargeljevih lehah, katere se z zemljo nekoliko pokrije. * Kako se popraviti more ^altovo surovo maslo? „Ohronik'* piše: Raztopi se pokvarjeno surovo maslo (puter) na ne prehudi žrjavici. Na vsakih 10 funtov putra primešaj 10 lotov drobno stolčenega navadnega oglja, 1 lot raztoleene krede, 1 žlico medli in nekoliko koščekov korenja. Pol ure naj ostane ta zmes nad ognjem; vedno se pa mešati mora, pene pa treba posneti. Raztopljeno maslo se precedi. — S tem zgubi ves slab žaltov okus. Oglje cisti maslo, ker na-se potegne smrdljive gaze putra; raztolcena kreda posrka masleno kislino; m6d zboljia okus, korenje pa podeli ma?Iu lepo rumeno barvo in na cedilu se ločijo primešani deli kakor kosi korenja itd. — Potem naj se hrani maslo na hladnem, najboljše, če je v skledi, okoli katere je mrzla voda. * Zmlete kosti. V novejših časih so začeli priporočati kosti, v moko zmlete, kot dodatek taki krmi, ki ima v sebi le malo fosforove hrane; in vže je več sku-sinj, ki spričujejo vrednost tega dodatka. Neka krava> ki ni mogla več stati na nogah, je ozdravela s tem, da je dobivala vsak dan nekoliko koščene moke. — Tako piše „Atti e Mem." 426