Conversion of the Ms70 alpha-brass torsion-test data into hot-forming processing maps - Kubina, Tomáš (Materiali in tehnologije, 2013)
V članku je povzetek plastičnega vedenja globokovlečne medi Ms70 pri vroči predelavi z uporabo torzijskega plastometra SETARAM-Vítkovice. Vzorci so bili izrezani iz vroče iztiskane in nato hladno vlečene palice iz medi. Preizkusi preoblikovalnosti so bili izvršeni na vzorcih premera 6 mm pri temperaturah (650, 700, 750, 800 in 850) °C in hitrostih (16, 80, 400 in 800) r/min. Te razmere pri preizkusih so enakovredne tistim pri navadnem industrijskem iztiskanju medi; najbolj problematični operaciji pri procesu izdelave zaradi pojava hujših poškodb. Rezultati torzijskih preizkusov so bili pretvorjeni v navadno obliko: maksimalne natezne napetosti proti največjemu raztezku. Tako dobljene točke se lahko uporabi za izračun aktivacijske energije preoblikovanja Q, ki je uporabna za določanje toplotno kompenzirane hitrosti trganja z uporabo Zener-Hollomon Z-parametra. Zemljevidi spreminjanja moči z osmi, ki prikazujejo temperaturo deformacije in logaritem hitrosti preoblikovanja, so bili izračunani z dinamičnim modelom materiala. Izračun spreminjanja učinkovitosti je bil preverjen s primerjavo poznanih podatkov za med s 30 % cinka. Tako konstruirani zemljevidi omogočajo primerjavo podatkov iz torzije in plastometra. Članek vključuje tudi razpravo sprememb v zemljevidih procesiranja pri višjih napetostih in prikazuje optimalna področja za vročo ekstruzijo medi.
Keywords: flow stress; vroče preoblikovanje kovin; medi; brass; tečenje; hot formability; strain rate; torsion test; power-dissipation maps