Appraisal analysis and AI chatbots - Križan, Agata (ELOPE (Ljubljana), 2025)
Umetna inteligenca hitro preoblikuje različna področja, vključno z jezikoslovjem, tako da ponuja nova orodja za analizo in ustvarjanje človeškega jezika. Ker postajajo orodja umetne inteligence, zlasti pogovorni sistemi, vse bolj izpopolnjena, se pojavljajo vprašanja o njihovi sposobnosti ponovitve kompleksnih človeških jezikovnih procesov, kot so tisti zajeti v jeziku vrednotenja, ki sta ga razvila Martin in White (2005). Okvir jezika vrednotenja preučuje, kako se v diskurzu izražajo tri glavne kategorije – odnos, stopnjevanje odnosov in vključenost – na semantični stopnji. Članek raziskuje kako pogovorni sistemi, MS Copilot, ChatGPT in Claude pristopijo k analizi jezika vrednotenja v izbranem besedilu, tako da osvetli podobnosti kot tudi pomembne razlike skozi primerjavo s človeško analizo. Ugotovitve, čeprav temeljijo na enem izbranem besedilu, omogočijo dragoceni vpogled v prednosti in pomanjkljivosti umetne inteligence pri posnemanju človeške jezikovne analize, kar je lahko koristno pri raziskovanju jezika vrednotenja.
Keywords: appraisals; ChatGPT; Claude; human and AI comparative analyses; jezik vrednotenja; MS Copilot; primerjalne analize; umetna inteligenca