Neurophysiological basis of functional de-afferentation of the nervous system caused by weak or absent muscle contractions - Šarabon, Nejc (Zdravniški vestnik, 2004)
V članku razglabljamo o učinkih, ki nastanejo kot posledica upadlih gibalnih sposobnosti pri progresivnih živčno-mišičnih boleznih in se domnevno odražajo v spremenjenem centralnem stanju možganske aktivnosti. Nakazujemo možnost, da takšno zmanjšanje proprioceptivne aktivnosti lahko vodi v delno funkcionalno de-aferentacijo. Kratkemu pregledu nevrofizioloških dokazov o centralnih projekcijah perifernega proprioceptivnega dotoka sledi oris funkcionalne vlogeproprioceptivnih informacij, ki je prikazana skozi analizo pasivnega in aktivnega gibanja ter gibanja povzročenega z vibracijo mišičnih kit. Prispeveksklenemo s predlogom za uporabo enostavnih vibracijskih protokolov v vsakdanjem življenju ljudi z živčno-mišičnimi okvarami, kar lahko pripomore k povečanju mentalne vzdržljivosti teh ljudi s sicer neprizadetimi mentalnimi funkcijami.
Keywords: gibanje; Mišična kontrakcija; Mišična slabost; Muscle Contraction; Muscle Weakness; Neuromuscular Diseases; nevrofiziologija; Propriocepcija; Proprioception; Refleks kitni; Reflex, Stretch; Živčnomišične bolezni