NOVI PROSTORI, BOLJŠE SLAŠČICE Sladki zmajček trka na vrata Vsaka novost prinese v organiziranje člove-kovega osebnega in delovnega dela delavnika številne ugodnosti, pa tudi nekaj nevšečhosti. Če bi anketirali dobrih sto delavk in delavcev de-lovne organizacije Mercator - Konditor na Ko-prski cesti o počutjn v novi lovarni. bi prav gotovo dobili kopico pozitivnih mnenj, mednje pa bi bilo verjetno vpletenega še delček hrepe-nenja po domačnosti in bližini, ki so jo nudile prejšnjc slaščičarske in pekarske delavnice. A te vezi je prav gotovo manj z vsakim novim dnem in hovim presegom prejšnjih stanj. In takih presegov bodo letos našteli v M-Konditor še iepo število. Osnova za njhovo doseganje sta sodobna zgradba s funkcionalno razporejenimi delovnirai in pomožnimi prostori, predvsem pa novi stroji in peči, ki omogočajo z manjšim naporom, dose-ganje boljše kakovosti slaščic in peciva ter izra-zito povečanje števila proizvedenih izdelkov. »Kljub novi tovarni, v kateri smo združili vse po Ljubljani raztresene proizvodne zmogljivosti naše delovne organizacije, še vedno ostajamo zvesti slaščičarskemu, cvrtemu in pekarskemu programu. Medtem ko nameravamo prva dva po količini in izbiri širiti, slednjega ne bomo povečali,« je opredelil razvojno strategijo direk-tor tega podjetja, ki sodi v skupino drobnega gospodarstva, Uroš Gros. Lani so pripravili v M—Konditorju 13,5 mili-jonov kosov slaščic in peciva. Letos se bo povz-pela ta številka na 19,5 milijonov. »Tak skok nam ob zelo majhnem povečanju zaposlenih omogoča nova oprema, toliko je zmožno sprejeti tudi tržišče, le taka količina pa nam bo jamčila tudi pokrivanje vsh novih stro-škov,« je pričel navajati stroškovne in proizvod-ne primerjave sogovornik in jih podkrepil z nekaj primeri novih stroškov, ki jih prej niso imeli. »Zaradi odmaknjenosti smo morali uvesti prevoz s kombijem na delo. Pri nas stečejo stroji kmalu po polčetrti uri. Zgradba zahteva varova-nje, za ogrevanje je potrebno več energije, še temeljiteje je potrebno upoštevati higienske normative... Veliko breme pa predstavlja tudi odplačevanje anuitet. Vse to bo moral s svojo delavnostjo premagati 180 članski kolektiv, v katerem so zaposleni pretežno strokovno zelo dobro usposobljeni de-lavci.« - ' ' Če ves čas izstopa pri opisu razširjenega izde-lovanja slaščic in peciva količina, želijo v M—Konditorju z boljšo kakovostjo ter širšo po-nudbo doseči med domačimi in gostujočimi po-rabniki slaščic tako dober sprejem njihovih slastnih izdelkov, da bi postala Ljubljana mesto, ki bi slovelo po svoji slašičarski ponudbi doma in v tujini. K temu naj bi pripomogli tudi posebej prireje-ni lokalčki imenovani »Zmajčkov butik izvrstnih slašiic« S. J.