List 29. Gospodarske stvari. Kako veljavo ima kuhinjska sol za rejo domače živine? Letošnjemu državnemu zboru se je sledeča resolucija predložila: „Vlada se zopet poživlja, naj d& sol za živino po nižji ceni narejati, da jo gospodarji morejo rabiti pri reji svoje živine". Čeravno je nek državni poslanec na to predlagal, naj se ne sprejme ta resolucija, ker sol za rejo domačih živali ni potrebna, je večina zborova vendar sprejela gori navedeni predlog. Morebiti bo marsikaterega ravno vsled one prečudne izjave, da sol živini ni potrebna, zanimivalo kaj več izvedeti o tem vprašanji. Znano je, da travojedci, in to je večidel naša domača živina, tudi v divjem stanu po soli zei6 hrepenijo in kaj radi poiščejo solnato pašo, ko nasproti pri mesojedcih ne zapazimo tako silnega poželjenja po soli. Travojedci iščejo toraj soli sami vsled naravne potrebe. Učenjaki razlagajo to prikazen takole: Absolutna množina klora in natrija — iz teh dveh prvin obstoji namreč navadna sol — je v hrani mesojedcev ravno tolika, kakor v brani travojed; a množina kalija je dvakrat ali celč štirikrat manjša. Kali je v krvi zvezan s fosforovo kislino. Ce pa v krvi fosforovo-kisla kalijeva sol pride v dotiko s klornatrijem — to je, s soljo — potem iz teh nastane deloma klorkalij in fosforovo kisli natrij, in ti dve soli se morate izkrojiti iz krvi, da kri ostane čista. Ce pa živini ne dajemo soli, odtegnemo jo tedaj krvi, i& kri odvzame sol drugim sokom živalskega telesa. Tako pa nastanejo nepravilne sestave sokov, vsled katerih živina bolehati začne. Sol pa tudi pospešuje tok sokov v organizmu in množi pretvorjenje beljakovine. Zaradi tega bodemo soli dajali živini, pri kateri hočemo delavnost organizma in njega presnovo pospešiti, torej vprežni živini in mladi živini. Nikdar pa ne smemo preveč soli dajati, ker živina potrebuje potem mnogo vode, katera brez potrebe pospešuje pretvorjenje beljakovine. Prav zato oddd živina tudi več vode v podobi sopara in zaradi tega se porabi več ogljenčate dihalne tvarine, na priliko, masti. To je posebne važ- nosti pri reji pitavne živine, kateri se sme le malo soli dajati. Krmi živinski bodemo toraj le toliko soli pridevali, kolikor je je potreba za pomnoženje slastnosti krme in za pravilno delavnost živalskega trupla. Ce je pa krma uže sama po sebi precej slana, dajmo živini le takrat še posebej soli, če nam po nazoru kaže hrepenenje po njej. E. Kramar.