Avtoklav za preiskave korozijskih lastnosti kovin v hladilni vodi lahkovodnega jedrskega reaktorja - Zajec, Bojan (Vakuumist, 2015)
Avtoklav je tlačna posoda v kateri so obdelovanci izpostavljeni vodi ali paripri visokem tlaku in temperaturi. Lonec na zvišan pritisk (Žekonom lonecŽ) je v vsakdanjem življenju je najbolj poznana oblika avtoklava. V prispevku predstavljamo delovanje in lastnosti večjih avtoklavov, ki delujejo pri višjih temperaturah in tlakih. Namenjeni so simuliranju pogojev v primarnemu krogu hladilne tekočine lahkovodnega jedrskega reaktorja. Le tako okolje omogoča raziskave korozije na različnih kovinah, ki sestavljajo kritične komponente primarnega hladilnega kroga. Poznavanje korozijskih lastnosti in procesov v primarnem hladilnem krogu je bistveno za zagotavljanje integritete in s tem varnosti delovanja jedrskega reaktorja. V prispevki so prikazani vsi pomembne eksperimentalne vidiki preiskave korozijskih lastnosti kovin v takem okolju, predvsem sestava in delovanje avtoklava. Od vrst korozije je poudarek na napetostno korozijskem pokanju, kije zelo nevarna oblika korozije. Sledi pregled merilnih tehnik, ki se dandanes največ uporabljajo za spremljanje dogajanja med samo izpostavo in zaanalizo vzorcev po izpostavi.
Keywords: autoclave; avtoklav; corrosion; korozija; lahkovodni jedrski reaktor; light water nuclear reactor; napetostno korozijsko pokanje; primarni hladni krog; primary cooling loop; stress corrosion cracking; superheated water; vroča voda