Vpliv nukleacijske plasti svinčevega titanata na kristalizacijo tankih plasti PLZT, pripravljenih iz raztopin - Mandeljc, Mira (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Za tanke plasti (Pb, La)(Zr,Ti)?$O_3$? na silicijevi podlagi s platinsko elektrodo je značilna kristalizacija v stabilno perovskitno fazo pri relativno visokih temperaturah, pri katerih naletimo na problem ohranjanja stehiometrije tanke plasti zaradi odparevanja svinčevega oksida. Da bi znižali temperaturo kristalizacije trdne raztopine ?$Pb_{1-3x/2}La_xZr{0,65}Ti_{0,35}O_3$?, x=0,095 (PLZT), smo uporabili nukleacijsko plast svinčevega titanata (Pt). V delu poročamo o peteku kristalizacije tankih plasti PLZT na različno pripravljenih nukleacijskih plasteh PT na podlagah ?$TiO_2/Pt/TiO_2/SiO_2/Si$? in ?$Pt/TiO_2/Si$?. Plast Pt zniža temperaturo nukleacije PLZT vsaj na 400°C, vendar je za popolno kristalizacijo potrebno povišanje temperature na 450°C.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: nukleacija; tanke plasti; feroelektriki; kovinski oksidi