Etične dileme pri (celostni) rehabilitaciji pacientov s sindromom kritično bolnega - Novak, Primož (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Z naraščanjem števila pacientov s sindromom kritično bolnega se povečuje tudi potreba po njihovi rehabilitaciji. Dileme ob sprejemanju takih pacientov so povezane s subjektivno oceno njihove trenutne sposobnosti za sodelovanje v programih celostne rehabilitacije in skrbjo za zagotovitev varnih pogojev za bivanje na našem oddelku. V primerih dodatnih zdravstvenih težav času rehabilitacije se srečujemo z vprašanjem, kako obsežna naj bosta njihova diagnostika in zdravljenje. Ob pogosto pridruženih psiholoških težavah nastopi etična dilema o učinkovitosti rehabilitacije v času odsotnosti edinega oddelčnega psihologa. V primerih neupoštevanja navodil s strani pacienta ali njegovega nasilnega obnašanja smo razpeti med zagotavljanjem njegove pravice do rehabilitacije in zaščito preostalih pacientov in zaposlenih. Dileme ob zaključku rehabilitacije se pojavijo predvsem v primerih, ko pacient ne doseže želenih ciljev in/ali ko obstajajo zadržki glede primernosti razmer v domačem okolju.
Keywords: Critical Illness; ethical issues; ethics; etične dileme; Post-intensive care syndrome; rehabilitacija; Rehabilitation; sindrom kritično bolnega; vocational rehabilitation