Križ na gori - Cankar, Ivan (knjige, 2021)
Mate naslika sliko svetnika in jo odnese župniku. Ta sliko sicer vzame, a pove Mateju, da nima denarja za plačilo. Tudi za Matejevo šolanje nima denarja. Mate se odloči, da bo poskusil srečo v umetnosti po svetu, doma pa ga nestrpno čaka Hanca, polna upanja.