Eksperimentalno določanje temperaturnega polja površine žarometa z uporabo uporovnih zaznaval - Wagner, Andrej (Strojniški vestnik, 2004)
Sodobni zarometi so večinoma izdelani iz plastičnih mas, ki so sicer zelo primerne za izdelavo zahtevnih oblik, vendar so navadno temperaturno slabo obstojne. Posledice temperaturnih obremenitev so deformacije, ki imajo lahko vpliv na fotometrične lastnosti ter na odpornost žarometa na zunanje vplive. Vpričujočem prispevku smo za določen primer zarometa določili temperaturno polje na notranji in zunanji površini okrova žarometa ter temperaturo na delu parabole in senčniku. Merjenje temperatur je bilo izvedeno z uporabo uporovnih zaznaval iz platine. Rezultati meritve so omogočili določitev trirazsežnega temperaturnega polja okrova žarometa.
Keywords: žarometi avtomobilski; polja temperaturna; meritve temperature; metode eksperimentalne; žarometi; temperatura; porazdelitev temperature