Identification of sex pheromones of clearwing moths Synanthedon cephiformis (Ochsenheimer, 1808), S. loranthi (Králíček, 1966) and S. spuleri (Fuchs, 1908) (Lepidoptera: Sesiidae) in Slovenia - Predovnik, Željko (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2014)
Prikazani so rezultati favnističnih raziskav morfološko podobnih in sorodnih vrst Synanthedon cephiformis (Ochsenheimer, 1808), S. loranthi (Králíček, 1966) in S. spuleri (Fuchs, 1908) z uporabo metode feromonskih pasti v Sloveniji. Odkrite so bile nove seksualne vabe za samčke vrst S. cephiformis in S. loranthi, ki so tudi prvi znani učinkoviti feromoni za S. cephiformis na splošno. Na kratko sta opisani razširjenost in biologija navedenih vrst v Sloveniji. Podani so zunanji morfološki znaki za določevanje v feromonske pasti ujetih samčkov vrst iz skupine tipuliformis, kot tudi sestavine učinkovitih feromonov in filogenetsko drevo.
Keywords: feromoni; Lepidoptera; metulji; pheromones; Sesiidae; Slovenia; Slovenija; Synanthedon