Ivona Březinová y sus Locos quijotes tras las huellas literarias del Quijote y su autor 404 anos después - Simón Alegre, Cristina (Verba hispanica, 2012)
Po štirih objavljenih potopisih se je češka pisateljica Ivona Březinová leta 2009 odločila oživiti lik španske književnosti, ki je prodrl v vse kotičke našega planeta - don Kihota iz Manče. Tako se nadaljuje njeno prizadevanje, da desetletja ali stoletja pozneje obuja nesmrtna književna dela, ki kljub dejstvu, da so že dolgo tega brez dvoma postala del književnega kanona, še vedno za bralce vseh časov predstavljajo neizčrpen vir navdiha. Z romanom Blázniví donkichoti (Nori don Kihoti) češka avtorica oživlja najslavnejši lik,ki ga je zasnovalo Cervantesovo pero; ponuja pa nam tudi popotovanje po krajih in dogodkih, ki so bili ključni za pisateljevo življenje. Ta roman predstavlja sodobno literarno ekskurzijo po don Kihotovi Španiji, ki nam jo avtorica predlaga stoletja po nastanku literarnega sveta. Sedem mladih v Republiki Češki si ta svet upa odkrivati. Njihovo iskanje Cervantesovih in don Kihotovih sledi je tako poglobljeno, da jim po 404 letih uspe posnemati pisateljeve osebne izkušnje in junake njegovega velikega dela ter se z njimi identificirati.
Keywords: Cervantes Saavedra, Miguel de: Don Kihot; Spanish literature; španska književnost; čas; češka književnost; Czech literature; Březinová, Ivona: Blázniví donkichoti; literarni vplivi