O etnologiji in leksikografiji - Slavec Gradišnik, Ingrid (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Priprava dela, kakršno je Slovenski etnološki leksikon (2004), je zahtevna v konceptualnem, organizacijskem in finančnem pogledu. V članku so "od znotraj" predstavljene tiste značilnosti nastajanja leksikona, ki so povezane z zasnovo in deloma organizacijo dela; ob tem je namen deloma kritičen, deloma pojasnjevalen, saj je leksikon kljub vsem pomanjkljivostim izjemno pionirsko delo. Upoštevano je, da ne gre le za etnološki, temveč tudi leksikografski projekt, ki terja neogibno in potrpežljivo sodelovanje etnologov in leksikografov.
Keywords: ocene in poročila; Slovenski etnološki leksikon; ethnology; etnologija; leksikografija; lexicography; leksikoni; Slovenci; Slovenes