Ocenjevanje displazije kolka pri odraslih - Mavčič, Blaž (Medicinski razgledi, 1999)
V kolčnem sklepu pogosto pride do degeneracije sklepnega hrustanca idiopatsko (primarna artroza). V primerih z znano patogenezo (sekundarna artroza) pa do degeneracije sklepnega hrustanca najpogosteje pride zaradi mehaničnih deformacij kosti, ki sodelujejo v sklepu. Takšne mehanične deformacije označujemo kot displazijo kolka. Pri odločanju o načinu zdravljenja se upoštevajo klinične, anatomske in biomehanske razmere v kolku, za ocenjevanje slednjih se je kot pomemben parameter v klinični praksi uveljavil Wibergov kotlateralnega pokritja kolčne glavice. V tem delu predlagamo, da je za displastične kolke značilna neugodna porazdelitev tlačne napetosti v kolčni plasti. Z matematičnim modelom ugotavljamo, kateri geometrijski parametri okolčja poleg Wibergovega kota tudi vplivajo na porazdelitev tlačne napetosti po obremenjeni površini kolka. Na tej osnovi predlagamo metodo za ocenjevanje omenjenih parametrov iz standardnih antero-posteriornih rentgenskih posnetkov.Predlagano metodo preizkusimo na ilustrativnih primerih preiskovancev z majhnim kotom lateralnega pokritja kolčne glavice, ki kljub temu nimajo kliničnih težav. Analizirali smo matematični model za določanje tlačnih napetosti v kolčni plasti pri stoji na eni nogi. V okviru tega modela smo določili parametre, ki vplivajo na vrednosti tlačnih napetosti v kolčni plasti pri različnih oblikah stegnenice in okolčja. Preiskali smo 411 standardnih antero-posteriornih rentgenskih posnetkov preiskovancev z zdravimikolki in izmed teh izbrali preiskovance, ki so imeli Wibergov kot v zdravem kolku manjši od 30 stopinj. Za vsakega od izbranih preiskovancev smo zmatematičnim modelom izračunali vrednosti tlačnih napetosti v kolčnem sklepu.
Keywords: kolčni sklep; Osteoarthritis, hip; ortopedija; Diagnosis; displazije; Hip dislocation; Biomechanics; biomehanika; modeli; Adult; Weight-bearing; Models, theoretical; Pressure; diagnostika